Молитва "Символ віри"

Молитва «Символ віри» була заповідана всім православним християнам, як обов'язкова, ще Серафима Саровського, який заповідав людям три рази на день повторювати «Отче наш», стільки ж - «Богородице діво радуйся» і один раз «Символ віри».
Молитва
Серафим Саровський говорив, що, саме тримаючись даного правила, людина може досягти повною мірою християнської досконалості, оскільки три перераховані молитви являють собою основу релігії.

Перша молитва дарована людям самим Господом, другу приніс з неба Архангел, що вітає Діву Марію, а в «Символі віри» містяться догмати християнської віри, які можуть врятувати людську душу.

Текст і пояснення першої частини молитви

«Вірую в єдиного Бога Отця, Вседержителя, Творця неба і землі, всього видимого і невидимого. І в єдиного Господа Ісуса Христа, Сина Божого, єдинородного, від Отця родженого перше всіх століття- Світло від Світла, Бога істинного від Бога істинного, родженого, несотвореного, єдиносущного з Отцем, через Нього все сталося. »

Тут віруюча людина закликається до віри в буття Бога, в його дії, а також відкритості всім людським серцям. Його слово і є порятунок всього роду людського. Бог називається «вседержителем», тому що поєднує в собі святу Трійцю - Отця, Сина і Святого Духа. А називання «творцем всього» свідчить про те, що ніщо в цьому світі не може бути без участі Бога.



Син Господа є істинним Богом, так як його ім'я - це одне з божих імен. Ісусом його нарік Архангел Гавриїл, який спустився до Марії з небес. Єдиним Син Бога називається тому, що він тільки й є Син нашого Бога, народжений по суті своїй від Бога Отця і становить з ним єдине істота.

Воскресіння Ісуса свершилось за сприяння Святого Духа, тому Марія була і залишилася Дівою до її зачаття, під час і після народження Сина Божого.

Друга частина молитви «Символ віри»

«Нас заради чоловік і нашого спасіння зійшов з небес і воплотився з Духа Святого і Марії Діви, і став чоловіком. Розп'ятий за нас за Понтія Пилата, і страждав, і була похована. І воскрес на третій день по Писанням. І возшедшаго на небеса, і сидить праворуч Отця. І знову прийде у славі судити живих і мертвих, Його ж царству не буде кінця. І в Духа Святого, Господа Животворчого, що від Отця походить, що з Отцем і Сином однакове поклоніння і однакова слава, що говорив через пророків. В єдину, святу, соборну і апостольську Церкву. Визнаю одне хрещення на відпущення гріхів. Чекаю воскресіння мертвих і життя будучого віку. Амінь. "

Відсилання до часу за Понтія Понтийском переносить читача молитву до моменту розп'яття Ісуса. А слово «страдавша» спростовує лжеучителей, які говорили, що земні страждання і що послідувала за ними смерть Сина Божого були такими в повному розумінні цього слова. Словосполучення «сидить праворуч» вказує на місце Ісуса після воскресіння поряд з Богом, по праву від нього бік.

Молитва відносить людей і до «життя майбутнього віку», коли настане час після воскресіння всіх померлих і звершення суду Ісуса над людством.

Завершується молитва словом «амінь», що означає «істинно так», з причини того, що християнська Церква зберігала і буде зберігати символ віри ще з часів перших апостолів і на століття.


Увага, тільки СЬОГОДНІ!